Båtlaget Nidaros


Hjem

Om båten
Aktivitetsplan
Seglingsbok
Hva skjer?
Arkiv
Vengblekka
Kurs
Møter-dugnader
Turer

Styret
Arbeidsgrupper
Høvedsmenn
Vedtekter

Bli medlem?
Utleie?
Lenker
Bilder

Vengblekka Nidaros

Båtlaget Nidaros informasjonsblad: pdf-utgave, andre utgaver


Båtlaget Nidaros informasjonsblad 8. årgang - Nr. 1 - mars 2004
Org.nr: 983 204 538     Bankkonto:0540 08 66785  

O'hoi!

Våren e her og sevja stig, innbilt tjærelukt får næsehåran te å vibrer, blikket flakke ut over fjorden som ligg der så innbydanes og vente på at båtan ska kom ut å stryk så lett mot sjø!

Årsmøtet
Holdt vi som kjent den 4. februar, og Berit Fonnes er blitt vår nye styreleder! Referatet ligger vedlagt.

Dugnader
- Vårpuss blir det første helga etter påske, lørdag 17. april. Det er viktig at mange stiller opp og får Nidaros fin igjen til en ny sesong.
- Utsettet er satt til 24. og 25. april. Dette er vårens vakreste eventyr i fint vårvær på Stadsbygd, og vi håper like mange som vanlig møter opp. Utsettfest på lørdagen!


foto: Brita Ellingsen

Følg med på oppslag på skuret, på nettsida vår eller kontakt Sigmund Sørgjerd for nærmere detaljer om dugnadene.

Kurs og aktiviteter
Aktivitetene er i full gang, med nytt båtførerkurs, helårs høvedsmannskurs, seglmaking, barking av seglet og seglkurs for nybegynnere i juni. Det er fortsatt mye seglsying som gjenstår, så bare ta kontakt dersom du er interessert i å sy noen sting. Kystlaget Trondhjem har bevilget oss et tilskudd på kr. 10 000,- til nytt segl, noe som vi er meget takknemlige for. Nye kurs vil nok også komme i løpet av året. Si fra hvis du har idéer! Husk at det er mange muligheter for segling i vår, både onsdager og helger.

 

 

Se oppdatert aktivitetsplan som inneholder noen endringer i forhold til den som ble sendt ut til årsmøtet!

Kontingent
Som vanlig er det viktig at alle betaler de 300 kronene som er den årlige kontingenten. Lagets økonomi er i stor grad basert på denne inntekten for å klare de ordinære utgiftene til vedlikehold, forsikring osv.

Sommerseilas


Selnesvågen i Åfjord. foto: Kerstin Monsees

Det er ikke satt opp noe spesielt mål for årets seilas ennå, men det er nevnt at det kunne være fint for flere å få prøvd seg på en havseilas. Kanskje sørover langs kysten til en avveksling, stikke et døgn ut til havs for så å vende tilbake igjen lenger sør et sted? Christine har meldt seg som koordinator for årets seilas, så ta kontakt med henne (se nedenfor) dersom du ønsker å være med. Opplegg for årets sommerseilas vil også bli nærmere diskutert i utsetthelga på Stadsbygd.

Vi ønsker at vengblekka skal bli mer innholdsrik, og inviterer alle medlemmer til å sende oss synspunkter, erfaringer, innlegg osv. Neste nummer av blekka vil komme ut før sommerferien.

Styret

Berit Fonnes, leder , tlf: 73528458 (p), 99012583
e-post: b-fonnes@online.no
Christine Seyferth, medlem, tlf: 73518583 (p), 90072558
e-post: tineseyferth@hotmail.com
Frode Frydenlund, kasserer - tlf. 7391 4405 (p), 92633930
e-post: frode.frydenlund@sintef.no
Sigmund Sørgjerd, båtansvarlig - tlf. 7255 5969,
e-post: sigmund.sorgjerd@c2i.net
Øyvin Sæther, sekretær - tlf. 7391 5291 (p), 95245290
e-post: oyvin.sather@adm.ntnu.no

 


Fra sommerseilasen, august 2003:
Uke nummer 3, fra Jøa til Trondheim startet med skikkelig dårlig vær - sørvest-peising og regn. Derfor var pøbben i Brakstad-hamna et kjærkomment sted å søke tilflukt. Pøbben åpner når det trengs og vi fant en gitar som Audun trakterte, og viseheftet til Nidaros hadde de allerede. Noen (nevner ikke navn!) hadde glemt å ta med seg støvler(!), men Frode Bjøru visste råd. Han kjente en som solgte støvler, så det var bare å oppgi størrelse og ta en telefon. En stund etterpå dukket det opp en kunde på pøbben med et par nye fine støvler til salgs. No problem, på Jøa! Teltet på båten fikk vaska seg den natta, og sjøen står dessverre rett på inn i havna når 'han e' på vest, men noe søvn fikk vi da likevel.

Dagen etter var skuta overtatt av noen unge sjørøvere som hadde okkupert vengen, men etter noen smarte bestikkelser klarte mannskapet å overliste disse ville krapylene!

Været var fortsatt grått og surt med vinden rett imot, men vi kunne jo ikke bli liggende på Jøa lenger! Værmeldinga hadde lovet høytrykk og finvær, men når? Omsider tøffet ut fra havna og gjorde klar til segling ut på Folda. Vi var ikke kommet langt før vi oppdaget at storseildraget så noe slitt ut rett ovenfor steinknuten. Bjørn mente at dette var såpass alvorlig at vi burde snu og få skiftet det ut. Heldigvis var vi jo ved Jøa! Vi snudde, ringte Frode Bjøru og ba om 10m, 20mm hamptau. Ikke noe problem. Frode var der like etter at vi var kommet inn, og vi fikk skiftet ut det slitte draget. Trening i å lage øyespleis fikk vi også.
Så, var det godt å komme av gårde igjen og heise segl!
Kun vestlig laber bris, men selvsagt noe sjø over Folda. Vi sto full høyde, og segla inn til Utvorda hvor det er en liten havn og stort festningsanlegg oppe i fjellet som noen av de krigerske sjørøverne ville se.

Her tryllet Bjørn fram en saftig bjørne-honningkake. Med masse smør på var dette en fantastisk næring til videre seilas. Så vi ville til en naturhavn, og dette hadde vi sett i den norske los at det skulle være like nord for Ellingråsa lykt. Her fant vi også en flott og spennende naturhavn som kan anbefales! "Herre må jo værra paradiset!?"

 

Spaknende vind, men lettere vær. Motoren fikk gå, og vi mange fine idyller i Flatangers skjærgård så. Ved en grunne rett vest av Kvaløya fisket vi dagens makrell-middag. Fin-navigering fikk vi praktisert gjennom Småværet før vi fant en enda finere naturhavn inne i Nesvågen, like nord for Buholmråsa fyr.


Naturhavn ved Ellingråsa

Tyske pensjonister hadde også funnet ut at dette var en fin havn, der de kom padlende ut vågen mens vi spiste frokost.

Rett sør for Buholmråsa ligger jo Sætervika, en fin plass å bunkre. Vi hadde tenkt oss til Stokksund i dag, men nærmest vindstille og skodde så ikke så lovende ut. Etter Bessaker kom vinden litt nord for vest og vi kunne segle! Økende bris fra NV ga oss rene lystseilasen helt inn i Stokken hvor vi tilslutt gled stille inn i småbåthavna, Kuringen. Her har det lokale kystlaget tilhold, og kan tilby fasiliteter som wc og dusj. Gutta ble gode i sporten å fiske måse med småfisk som agn. Måsen sluker selvsagt småfisken, og da er det bare å hale inn. Topp underholdning, gang på gang, og den samme glupske måsen må bare gulpe opp sin lille fisk, om igjen og om igjen. He he!

Ut fra Kuringen ble mannskapet beordret til å ro, men dagens ungdommer orker ikke å ro særlig lenge. Vinden ble stadig bedre og sola sterkere. Vi sto inn i Lysøysundet og ble tatt imot av stevne-arrangørene med åpne hender. Her kom vi "just in time" til å møte påmønstrende Kerstin og Carsten. Siden Terje Tysland skulle holde konsert her denne kvelden, fant vi det tryggest å søke tilflukt i vakre Selnesvågen inne i Åfjorden.

Vi måtte dessverre la lørdagens regatta i Lysøysund gå uten oss, og satte segl med cruise-kontroll nedover leia.
Bjørn satt seg på vengtaket og lurte på hvor lang tid vi ville bruke på å plukke ham opp hvis han falt i sjøen. Dermed for en rød garnkule ut i sjøen, og vi iverksatte en spontan MOB-øvelse. Vel seks minutter tok det før kula var om bord igjen! Det er vel litt for lang tid!?

Happy boys passerer Kjeungskjæret.

Storfosna-gubben tok imot oss med bøtta full av svære krabber, men velfødde som vi var av makrell, klarte vi ikke å spise dem opp!! Luksus! Heldigvis var vi kommet oss helt til Storfosna, for neste dag ble det etter hvert blikkstille og motorkjøring helt inn til byen. Det var da ordet "skjærgårdsjeep" ble nevnt for 243. gang av de håpefulle!

Øyvin, fotos: Audun


Rekrutteringsvisjoner og -aksjoner
v/Berit Fonnes
Nidaros er snart sju år, og båtlaget har en relativt stor og stabil medlemsmasse som bryr seg om båten vår. Likevel har det vært en tendens til at båten blir brukt mindre, blant annet ble en uke av sommerseilasen avlyst i fjor, og dette er en trend vi har lyst til å snu!

Vi har et mål om å øke antall seilingsdøgn betraktelig i forhold til i fjor, i håp om at lagets medlemmer skal få ha mer moro, lære mer, slite mer, bli brunere, våtere, sterkere, blidere, og for at laget skal bli rikere, så vi får råd til nytt seil! Vi håper at mange av medlemmene vi ikke har sett på en stund skal få lyst til å bli med på seiltur igjen.

 

Og så ønsker vi å øke medlemsmassen enda mer dette året. Vi har tenkt å gjøre oss synlige i byen, kanskje ved å sy ferdig toppseilet en solfylt lørdag på Nordre, ved å trykke opp plakater og brosjyrer vi kan dele ut, ved å tiltrekke oss så mye (positiv) oppmerksomhet at det blir skrevet om oss, og ikke minst ved å oppfordre alle våre medlemmer til å ta med seg venner og kjente på tur!

Rekruttering av nye høvedsmenn og halskarer er godt i gang takket være årskurset som er satt i gang, og i Kristi Himmelfartshelga (flyttet fra juni) blir det arrangert seilkurs i samarbeid med Braute. Og så er det sommerseilas! Bli med, ta med venner og kjente, for det er nemlig ganske fint å være på havet.


Vellykket seglmakerkurs
I samarbeid med båtlaget Braute ble det arrangert seglmakerkurs på Fosen folkehøgskole i februar.
Seks av oss tok turen utover og fikk en grundig innføring i seglsyingens kunst av kursleder Vegard Rye Carlsen.


Vegard forklarer tålmodig.

Vi hadde bestemt oss for å lage et nytt og bedre toppsegl og ny råduk til storseglet. Først må vi finne ut hvor stort seglet skal være, så må det tegnes opp hvor stor duk som skal klippes, hvor stort seglet skal være med fall el. innbrett. Hjuling el. innsving/oppsving må regnes ut og hvor mye skyting det skal være hvor. Vanskelig å forstå? Enig. Vi brukte litt tid på dette før vi kom ordentlig i gang, men med en tålmodig kursleder og ivrige deltagere gikk det etter hvert bra.


Ny dansk oppfinnelse?

Vi benyttet også sjansen til å stramme litt (10cm) på det gamle seglets topptelne, slik at busen kanskje blir litt bedre. Det blir spennende å prøve det nye toppseglet, men først skal vi sitte på Nordre gate en folksom lørdag og sy på liket (telna) som en del av rekrutterings-kampanjen vår?

Kurset var en nyttig øvelse til vi skal i gang med å sy nytt storsegl senere i år.


Stolte kan vi vise fram ett av helgas to produkter. Fra v. Christine, Bjørn, Lene, Åse, Øyvin og Vegard. Bak kameraet sto Sigmund.

Øyvin
fotos Sigmund

oppdatert:2007-01-11